Αγορά βιολογικών προϊόντων

Η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων συνεχώς αυξάνεται τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Είναι αυτό αρκετό να εξασφαλίσει την διείσδυση των σωστών και εγκεκριμένων βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα; Η οργανωμένη εμπορία των βιολογικών προϊόντων έχει αρχίσει σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα. Μέχρι και σήμερα, τα περισσότερα Ελληνικά βιολογικά προϊόντα, όπως τα φρέσκα φρούτα, οι ελιές, το ελαιόλαδο και το βιολογικό κρασί, εξάγονται.

Στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη), αλλά και σε κάποιες μικρότερες έχουν ανοίξει αρκετά καταστήματα βιολογικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια. Στην πλειοψηφία τους διακινούν συσκευασμένες βιολογικές τροφές από την Ελλάδα και άλλες χώρες (κυρίως Ευρωπαϊκές) αλλά όλο και περισσότερα καταστήματα έχουν αρχίσει να ευρύνουν την γκάμα των προϊόντων τους συμπεριλαμβάνοντας και νωπά βιολογικά προϊόντα.

Καθώς η παραγωγή στην Ελλάδα είναι ακόμη πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού (μικρές ποσότητες, εποχιακά, μικρή ποικιλία προϊόντων), είναι αναγκαία η εισαγωγή πολλών βιολογικών προϊόντων για να καλυφθεί η υπάρχουσα ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύς «χώρος» για την ντόπια παραγωγή ώστε να ικανοποιήσει την εγχώρια ζήτηση και γιατί όχι μάλιστα να εξάγει. Όσον αφορά την χονδρική, μόνο ένας ορισμένος αριθμός των εξειδικευμένων καταστημάτων αγοράζουν και πωλούν βιολογικά προϊόντα και σε χονδρική βάση.

Πολλές από τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν εγκαταστήσει μια «γωνιά με βιολογικά» στα καταστήματά τους, συνήθως στον ίδιο χώρο μαζί με φυσικές τροφές και τα διάφορα προϊόντα υγείας, μερικές αλυσίδες ακόμη πωλούν συσκευασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά βιολογικής παραγωγής. Δυστυχώς όμως για την ώρα όμως τα περισσότερα από τα προϊόντα είναι εισαγόμενα πράγμα που καθιστά συνήθως την τιμή των βιολογικών προϊόντων σε σούπερ μάρκετ πολύ υψηλές (περίπου διπλάσιο από την συμβατική τιμή και καμιά φορά τριπλάσιο). Αυτό όμως δεν αφορά μόνο τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα διότι και τα βιολογικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής περιορίζονται στην διείσδυση τους στην αγορά από το ίδιο λόγο (υψηλή τιμή). Άλλος λόγος για την μειωμένη διείσδυση είναι ότι τα σουπερ μάρκετ με τμήματα βιολογικών προϊόντων βρίσκονται κυρίως σε μεγάλες πόλεις διότι στην επαρχία η μεταφορά των προϊόντων για την τροφοδοσία των καταστημάτων όπου ζει ο κύριος πληθυσμός προσθέτεται στην τελική τιμή.

Τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να βρεθούν διάσπαρτα σε συμβατικά σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής ανάλογα με την έκταση του ενδιαφέροντος του ιδιοκτήτη του καταστήματος και την δυνατότητα πολλών βιοκαλλιεργητών να προωθήσουν τα προϊόντα τους ως προϊόντα υψηλότερης ποιότητας (π.χ. κρασί, φρούτα, λαχανικά).

Υπάρχουν κάποιες εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές σε διαφορετικά μέρη στην Αθήνα σχεδόν καθημερινά στις οποίες πωλούνται μόνο βιολογικά προϊόντα (π.χ. στον Γέρακα κάθε Πέμπτη). Άνοιξε και στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα, μια εβδομαδιαία λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Πολλοί αγρότες, ωστόσο, πωλούν τα βιολογικά προϊόντα τους ανάμεσα σ’ εκείνα συμβατικής καλλιέργειας σε τοπικές λαϊκές αγορές στις συνοικίες ή απ ‘ευθείας από το αγρόκτημα.