Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια στην Ελλάδα

Η επικρατέστερη μορφή καλλιέργειας στην Ελλάδα είναι αυτή που καλούμε συμβατική, δηλαδή αυτή που περιλαμβάνει χημικά λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και διάφορα άλλα χημικά σκευάσματα για την ολοκλήρωση της παραγωγής.

Η καλλιέργεια στην ΕλλάδαΗ συμβατική καλλιέργεια έχει γίνει στόχος των περισσότερων οικολογικών οργανώσεων τις τελευταίες δεκαετίες και οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά, η μεγάλη χρήση νερού, ειδικά σε μια εποχή που αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πολύτιμο. Σε δεύτερη φάση, στο στόχο βρίσκονται οι τόνοι των χημικών που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή των φρούτων και λαχανικών που, με την πάροδο λίγων ετών, καθιστούν το χώμα άγονο και νεκρό για περαιτέρω παραγωγική χρήση.

Η ευαισθητοποίηση του αγοραστικού κοινού γύρω από την αγορά βιολογικών προϊόντων είναι πλέον μεγάλη, τόσο για οικολογικούς λόγους όσο και για προσωπικούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πλέον πεποισμένοι ότι η κατανάλωση βιολογικών κάνει καλό στην υγεία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμα και στις μέρες κρίσης που διανύουμε δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα από επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών για τα παιδιά τους, την πλέον ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα. Και δεν είναι βέβαια το μόνο μέρος του πληθυσμού που καταναλώνει βιολογικά.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η κατανάλωση των βιολογικών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Τα βήματα είναι μικρά αλλά σταθερά. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά που αγοράζουμε βιολογικά ενισχύουμε έναν βιοκαλλιεργητή να συνεχήσει τον αγώνα του.