Βιολογικό κρασί

Υπάρχει άραγε βιολογικό κρασί; Αν ναι, τι είναι αυτό που το καθιστά βιολογικό σε αντίθεση με τα άλλα κρασιά της αγοράς και που μπορεί ο καταναλωτής να βρει βιολογικά κρασιά;

Το αν ένα κρασί είναι βιολογικό ή όχι εξαρτάται από την καλλιέργεια του αμπελιού από το οποίο προήλθε. Αν, λοιπόν, η καλλιέργεια του αμπελιού γίνεται απουσία χημικών λιπασμάτων (χρήση μόνο κοπριάς) και η καταπολέμηση των εχθρών του γίνεται μόνο με βιολογικά μέσα, τότε ναι, το κρασί που θα παραχθεί από αυτό το αμπέλι θεωρείται βιολογικό.

Βιολογικό κρασί

Γεγονός είναι βέβαια ότι σπάνια (ή και ποτέ) θα συναντήσουμε κάποιον που αναζητά βιολογικό κρασί. Ενώ, δηλαδή, παρατηρείται σημαντική αύξηση στη ζήτηση βιολογικών λαχανικών, φρούτων, κρεάτων, αυγών και πουλερικών, η ζήτηση του βιολογικού κρασιού βρίσκεται ακόμα σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο. Δε βρίσκουμε συχνά στα αντίστοιχα καταστήματα, super markets ή λαϊκές αγορές ράφια ή πάγκους με βιολογικό κρασί. Για κάποιον περίεργο λόγο, φαίνεται να αδιαφορούμε για τις παρενέργειες ενός συμβατικού κρασιού στην υγεία μας, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο για τα υπόλοιπα προϊόντα.

Σαν καταναλωτές, δεν βλέπουμε γιατί θα έπρεπε το κρασί στο τραπέζι μας να είναι αγνό όπως το φαγητό μας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα άλλα ποτά που καταναλώνουμε.

Υπάρχουν όμως ελπιδοφόρα μηνύματα από Έλληνες παραγωγούς που επιμένουν στην παραγωγή ενός αγνού προϊόντος και επιμένουν να κρατούν τη γη τους καθαρή από χημικές ουσίες. Έτσι, δειλά-δειλά έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την παραγωγή βιολογικών κρασιών ανώτερης ποιότητας και ελπίζουμε σύντομα να τα δούμε στο κοντινό μας κατάστημα ή super market.