Βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν τροφές βιολογικής καλλιέργειας και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι άνθρωποι πλέον ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υγεία τους συνδέοντας την άμεσα με τη διατροφή τους. Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που προκύπτουν είναι το πόσο «βιολογικά» είναι τα βιολογικά προϊόντα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου από τις οποίες τα εισάγουμε.

Ξεκινώντας από τον ίδιο τον όρο «βιολογικά προϊόντα» ας ξεκαθαρίσουμε τι ορίζεται παγκοσμίως ως «βιολογικό προϊόν». Ο όρος «βιολογικά προϊόντα» λοιπόν περιλαμβάνει διάφορα είδη όπως βιολογικό κρέας, λαχανικά, αβγά, πουλερικά, και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από φυτά και ζώα στα οποία δε χορηγούνται χημικά λιπάσματα, αντιβιοτικά ή ορμόνες ανάπτυξης. Στην αγροτική καλλιέργεια λοιπόν, ο όρος «βιολογική τροφή» περιγράφει προϊόντα που παράγονται χωρίς την χρήση των χημικών ζιζανιοκτόνων, συνθετικών λιπασμάτων, ακτινοβολίας ιονισμού και μετάλλαξης.

Στην Ελλάδα, υπεύθυνο για τη βιολογική γεωργία είναι το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν υπάρχει όμως κάποια κρατική οργάνωση / υπουργείο που να ασχολείται αποκλειστικά με τη βιολογική γεωργία. Υπάρχουν όμως εγκεκριμένοι από το κράτος φορείς ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων και καλλιέργειας και κάποιες οργανώσεις αγροτών, επιστημόνων και απλών καταναλωτών.

Οι οργανισμοί πιστοποίησης και επιθεώρησης που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι η «ΔΙΟ», η «ΣΟΓΕ» και η «Φυσιολογική».
Η «ΔΙΟ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1993, και το οποίο είναι Επιστημονικό Ινστιτούτο και δημοσιεύει τη νομοθεσία (η οποία ενημερώνεται συνεχώς) για την βιολογική γεωργία στην Ελλάδα.
Η «ΣΟΓΕ» («ΣΟΓΕ» ανώνυμη εταιρεία με μετοχές κάτω από το όνομα «ΒΙΟ ΕΛΛΑΣ») αποτελεί μέρος του «ΣΟΓΕ – Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδας». Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1985 και ο ομώνυμος οργανισμός ελέγχου ιδρύθηκε το 1993.
Η «Φυσιολογική» που ιδρύθηκε το 1994 και είναι μια Ε.Π.Ε. (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης).